Etichete

, ,

Poate am gresit titlul articolului de ieri in care concluzionat natura comerciala a religiei ortodoxe, Biserica Ortodoxa:zid contra progresului ,de fapt un titlu mai adecvat ar fi fost cel al articolului de fata.

reclama bucovina apaAsadar sa tratam pe scurt subiectul de astazi,una din firmele apartinand sotiei lui Omar Haysam si anume SC Bucovina Enterprisses ,asta era in 2004 deci inainte de povestea cu rapirea jurnalistilor romani in Irak.Redau mai jos cu citat:

„Mai exact, Bucovina Enterprises se obliga să plătească Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor câte 5 bani din vânzarea fiecărui recipient de 0,5 litri, 10 bani pentru sticlele de 1,5 litri şi 20 de bani pentru cele de cinci litri. Pentru aceşti bani, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor garanta exclusivitate firmei Bucovina Enterprises pentru folosirea imaginii mănăstirilor în vederea realizării de spoturi video, spoturi radio, afişe, pliante, panouri publicitare, etichete pentru produse şi alte materiale promoţionale, în scopul promovării apelor minerale naturale Bucovina.”
Prin contract Arhiepiscopia se obliga sa foloseasca acei bani doar pentru intretinerea si restaurarea monumentelor istorice.Numai ca nimeni nu stie de asta,mai exact firma sustine ca are documente care atesta ca banii s-au virat iar dintre Arhiepiscopie nimeni nu stie nimic.Reprezentantul Bisericii a fost in aceasta afacere Inalt Prea Sfintia Sa Pimen,fost informator al securitatii.Despre el citez:
TRECUTUL SECURIST AL LUI PIMEN: INFORMATOR CU NUMELE„SIDOROVICI” ŞI „PETRU”
Vasile Zainea s-a născut la 25 august 1929, în Herăşti, comuna Grebănu, judeţul Buzău. A absolvit Seminarul monahal al Mănăstirii Neamţ şi apoi Institutul Teologic Universitar din Bucureşti. S-a călugărit în anul 1951, la Mănăstirea Neamţ, primind numele Pimen. Timp de zece ani, în perioada 1964-1974 este muzeograf şi ghid turistic la Mănăstirea Putna, după care devine stareţ al Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou Suceava. În perioada 1977-1979, Pimen a îndeplinit câteva misiuni externe în Statele Unite şi Israel. În 1982 este ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu titlul Pimen Suceveanul. În ianuarie 1991, Pimen Suceveanul devine arhiepiscop al nou înfiinţatei Arhiepiscopii a Sucevei şi Rădăuţilor. ÎPS Pimen s-a făcut remarcat în 1992 când a reuşit să obţină acordul pentru vizita Regelui Mihai la Mănăstirea Putna. În ultimii ani, ÎPS Pimen s-a făcut remarcat prin criticile dure împotriva autorităţilor statului pentru că Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor nu îi sunt retrocedate 240.000 de hectare de pădure care ar fi aparţinut fostului Fond Bisericesc al Bucovinei. În martie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a decis că ÎPS Pimen a fost informator al Securităţii şi Direcţiei de Informaţii Externe, având numele conspirative „Sidorovici” şi „Petru”.
Si ca sa vedeti cat de incurcata este situatia,tot cu citat:

Fostul consilier economic al Arhiepiscopiei, preotul Mircea Nuţu, cel care a semnat contractul, a evitat să răspundă întrebărilor şi a spus doar că nu îşi mai aminteşte mare lucru din afacerea din 2004. „Ei ne-au căutat. Ştiu că a venit un reprezentant de la firma respectivă, nu îmi mai amintesc cine, şi ne-a prezentat o ofertă. Ei îşi făceau reclamă cu mănăstirile şi nouă ne dădeau parcă 0,005% din vânzări. După un an nu au mai vrut să continue contractul, nu au motivat în niciun fel“. Preotul Mircea Nuţu nu şi-a amintit nici câţi bani a primit Arhiepiscopia, şi nici cum au fost cheltuiţi. „Nu mai ştiu câţi bani au fost. Întrebaţi la Arhiepiscopie, la contabilitate. Ştiu că atunci s-au dat documente justificative cu lucrările efectuate de noi. Banii au fost cheltuiţi la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou din Suceava şi mai erau parcă două mănăstiri, nu îmi amintesc care. La Sfântul Ioan cel nou s-a restaurat pictura“, a precizat Mircea Nuţu. La Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou Suceava au fost realizate, într-adevăr, lucrări de restaurare a picturii interioare, dar acele lucrări au început în primăvara anului 2006, susţine arhitectul Viorel Blănaru, consilier în cadrul Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Suceava: „Lucrările au început 2006 şi s-au întrerupt de mai multe ori pentru că au fost făcute din fonduri proprii“.

Deci banii s-au cam pierdut pe drum,probabil in buzunarele largi al unei sutane.

Pe acelasi subiect :
Reclame