Etichete

, , ,

Gazele de sist provoaca in ultima perioada proteste in toate tarile si creeaza pareri contradictorii,pe de o parte beneficiile aduse de exploatarea lor iar pe de alta efectele negative care apar.Pana acum s-au exploatat masiv intr-o singura tara si anume in Statele Unite ale Americii,va prezentasem si un film pe acesta tema.

Efectele exploatarii gazelor de sist pentru economia americana

Dupa cum spuneam singura tara care exploateaza comercial gaze de sist in acest moment este SUA.Odata cu inceperea exploatarii gazelor de sist economia americana a resimtit mai multe efecte pozitive,in primul rand pretul gazului a scazut spectaculos de la 448,4 dolari pe mia de metri cubi în iunie 2008 la un minim de 68,9 dolari pe mia de metri cubi în aprilie 2012, pentru ca în luna august 2013 să se situeze la nivelul de 121,2 dolari pe mia de metri cubi, potrivit datelor Administraţiei de Infor­maţii în domeniul Energiei (EIA).Pretul gazului a determinat mai multe companii din industria chimica sa isi relocheze fabricile in SUA,astfel o industrie moarta a fost revitalizata aproape peste noapte,cu perspective de crestere pe termen scurt si lung.

627x0

Totodată, ca urmare a exploatării gazelor de şist, industria americană îşi va reduce costurile cu până la 11,6 miliarde de dolari în fiecare an până în 2025, potrivit estimărilor companiei de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC). Scăderea de costuri va fi şi mai substanţială pentru companiile din industria chimiei, care folosesc gazul atât ca sursă de energie, cât şi ca materie primă. Acestea au realizat investiţii de 15 miliarde de dolari în producţia de etilenă, o resursă esenţială pentru in­dustrie, mărind capacitatea de producţie cu 33%.Oferta mai mare de produse chimice disponibile pe piaţă va duce şi la o scădere a preţului acestora, reducând astfel costurile altor producători, mai notează analiştii PwC.

Preţul la gaze a scăzut spectaculos în SUA, iar industria petro­chimică americană începe să se adune. La polul opus, exploatarea gazelor de şist din America lasă urme în co­munităţile locale din cauza impactului asupra mediului.

gaz-sist 1

Ce ar insemna exploatarea gazelor de sist pentru Romania

Cu 20-25% din necesarul de gaze adus de import Romania este dependenta de gazul de altii in acest moment,iar pretul pentru acest gaz este foarte mare,astfel in perioada 2004-2012 Romania a platit facturi către ruşi cuprinse anual între 0,4 şi 2 miliarde de dolari.Piata gazului din Romania este dominata de doi mari jucatori,Petrom si Romgaz care vand intern gazul la pretul de 163 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce importurile ruseşti costau 427 de dolari pe mia de metri cubi.In aceste conditii nu este de mirare ca afacerile dependente de gaz cazuta solutii disperate de supravietuire (vezi cazul Interagro),si in acelasi timp consumul de gaz in Romania este scadere cu 8% fata de anul trecut.Mai mult lucrurile se vor inrautati caci România este în plin proces de liberalizare a preţului la gazele naturale, aşa că până la finalul anului viitor mia de metri cubi de gaze interne ar trebui să coste 382 de dolari pentru industrie.Dacă luăm în considerare 1.444 de miliarde de metri cubi de gaze estimate de americani, la un preţ de 382 de dolari pe mia de metri cubi, atât cât ar trebui să fie în 2018 preţul din producţia internă după aplicarea calendarului de libe­ralizare, în joc ar fi 550 de miliarde de dolari, ceea ce ar schimba în totalitate datele problemei şi miza pentru gaze.

exploatare-gaze-sist

Intrebarea este daca Romania isi permite sa nu exploateze aceste resurse,tinand cont de situatia delicata in care se gaseste?Eu zi ca nu,orice economie are nevoie de energie ieftina pentru a functiona si in plus banii care ar reveni Romaniei din aceasta industrie sunt absolut necesari in contextul datoriei externe care preseaza tara.

Ce inseamna de fapt exploatarea gazelor de sist

Tehnica de forare a gazelor de sist se numeste fracturare de hidraulică si se realizeaze prin adaugare de „lichid de foraj” format dintr-un mixt de apă, nisip şi aditivi.Un risc ar fi atunci când coloanele de foraj sau procesul de cimentare a găurii de sondă nu a fost făcut perfect, adică nu a ţinut cont de toate condiţiile impuse de tehnologia respectivă. Asta ar însemna ca o parte din fluidele folosite la foraj să se amestece cu sisteme acvifere de la diverse adâncimi. Există, de asemenea, riscul ca o partea din fisurile acestea când sunt însă în anumite formaţiuni geologice, când au sau n-au contact cu cantităţi mari de apă, să iasă din echilibrului lor natural. Şi, ieşind din echilibrul lor natural, provoacă o vibraţie de o anumită intensitate, un seism. Intensităţile cunoscute până acum, în zecile de mii de foraje care s-au făcut, nu au depăşit 2 – 2,5 grade pe scara Richter. O asemenea vibraţie nu poate provoca pagube.

646x404

Termenul de gaze de şist este traducerea din limba engleză a noţiunii „shale gas”, adică gaz de argilă şistoasă. „Problema este simplă: o rocă a generat cândva hidrocarburi, fluide sau gazoase, care au migrat către o formaţiune geologică acceptoare, care a avut spaţiu să le primească. Pe acestea am început să le exploatăm de 150 de ani.Pentru a putea scoate gazul captiv în rocă este nevoie de forajul la mare adâncime, urmat de injectarea sub presiune în rocă a unui amestec de apă, nisip şi aditivi.Circa 99,5 % din acest amestec este apă cu nisip curat. Şi 0,5% sunt nişte aditivi chimici, sunt substanţe adăugate acolo pentru a crea o mai bună circulaţie a fluidelor din formaţiunile respective spre sondă. Aceste substanţe care se adaugă ar cuprinde un praf de argilă bentonitică, un sulfat de de bariu, ceva hematit sau pentru a reduce vâscozitatea fluidelor respective, un glicol sau acrilaţi. Astfel de substanţe sunt folosite şi în cosmetică.Problema aparae atunci cand aceste substante scapa in panza freatica,iar de acolo pot ajunge oriunde,iclusiv pot fi asimilate de plantele care isi trag seva din pamant,agricultura este prima afectata.

Gaze-de-sist-ok1

Merita pretul platit pentru avantajele economice evidente?

Surse articol : sursa 1, sursa 2

Reclame