Experiment social in China: social credit -once untrustworthy, always restricted – China impune restrictii de calatorie persoanelor care nu se incadreaza in tiparul agreat de stat

 

Cum ar fi daca libertatea de a calatori si deci a munci iti este restrictionata pe baza modului in care gandesti sau pentru o greseala din tinerete? Suna ca un episod din Black Mirror mai exact Nosedive (trebui sa il vedeti e foarte tare) unde o femeie care traieste intr-o  societate obsedata de „social credit” sau mai exact de cum esti perceput de ceilalti incearca sa imi mareasca scorul dar in final reuseste exact opusul.

Si acum sa incercam sa aplicam chestia asta in viata reala, eu de exemplu am multi colegi de munca sau prieteni care nu sunt din Bucuresti, provin de sate sau orasele de provincie izolate in care daca ar fi ramas nu ar fi avut nici un viitor, in astfel de localitati putinele slujbe sunt in administratia locala (primarie, politie etc) la vreo afacere locala (fabricuta, ferma, magazinas, exploatare forestiera etc) de obice pa bani putini sau zilier prin sat dar si asta sezonier. Deci perspective foarte reduse spre zero, in schimb in Bucuresti au facut o facultate, s-au gasit un loc de munca unde in ani de zile au promovat pas cu pas si au ajuns sa castige decent fapt ce le-a permis sa isi intemeze o familie sa isi ia o casa prim programula acela Prima Casa, sa isi cumpere o masina si sa isi construiasca o viata si un viitor pentru copiii lor. Acuma daca statul iti impune restrictii de calatorie, sa zicem nu mai ai voie sa iesi din judet pentru ca ai protestat impotriva Guvernului, sau pentru ca ai avut un imprumut pe care nu l-ai platit la timp, asta nu ti-ar distruge toate perspectivele unui viitor? Practic e o inchisoare cu lanturi invizibile, dar in cazul asta cine ar mai avea curajul sa critica guvernarea?

In China exact asta se intampla, se impun restrictii de calatorie celor care nu se comporta asa cum crede partidul unic ca ar trebui, de exemplu celor care: nu fac munca voluntara, nu doneaza sange, nu duc un stil de viata sanatos, incalca regulile de circulatie, celor care fumeaza, celor care beau, celor care vorbesc critic la adresa guvernului.

Hangzhou, the capital city of China’s Zhejiang province, rolled out its social credit system earlier last year, rewarding „pro-social behaviors” such as blood donations, healthy lifestyles, and volunteer work while punishing those who violate traffic laws, smoke and drink, and speak poorly about government.

Si chestia asta s-a extins si la companii fiind vizate cele care: nu isi platesc imprumuturile, isi inseala clientii, folosesc tactici de inducere in eroare a consumatorilor (false advertising). In teorie suna bina, dar cine decide cand se incalca legea si mai ales nu existau deja niste legi care sa combata aceste abateri?

Peste 17,46 milioane de chinezi au primit interdictie de a cumpara bilete de avion si 5,47 milioane au primit interdictii de a cumpara bilete de tren.

Si uite asa strangi surubul, si nimeni nu te mai contesta, strecori printre chestiile bune gen donarea de sange, stil de viata sanatos si interdictia de a ti se opune cineva si gata, Big Brother in cel mai pur stil orwelian. Si asta este probabil doar inceputul.

Surse: Link 1, Link 2, Link 3

Un gând despre “Experiment social in China: social credit -once untrustworthy, always restricted – China impune restrictii de calatorie persoanelor care nu se incadreaza in tiparul agreat de stat

  1. Cred ca este vb de rase pe pamant. Se pare ca in Creatie si-au bagat coada si niste inconstienti. A iesit ce a iesit…
    Rasa draco, dracii din Biblie, se hraneste din suferinta noastra. Chinezii sunt mai cruzi decat romanii, de exemplu. De aceea au fost inventate nazismul si comunismul, ca experimente menite sa transforme romanii din popor pasnic in popor criminal si fara Dumnezeu.
    Experimentul facut acum este new age. Determini oamenii sa astepte venirea extraterestrilor, ca sa-i salveze. Si se incearca inlocuirea empatiei, iubirii, milei, cu o făcâtură. Nu ajutam copii concret, nu cerem pace. E mai simplu sa meditam toti la ora X pentru pace si gata! Va dati seama ce destepti se cred promotorii new age? Au falsificat cheia intrarii in Paradis. Doar ca…nu as vrea sa fiu in locul lor. Paradisul lor este un fals. O Nirvana.
    Totusi…au trecut 2000 de ani! Si Iubirea nu a fost inteleasa. Nici Sacrificiul. Ar fi trebuit sa iesim din repetabilitatea istoriei pana acum. Temnicerii cand iluzii…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s